Gedeeltelijke prothese; plaatprothese of frameprothese?

Wanneer u een gedeeltelijke prothese nodig heeft voor het aanvullen van meedere verloren gegane tanden en/of kiezen, kunt u kiezen voor een plaatprothese of een frameprothese. Een plaatprothese is een tandvleeskleurig plaatje van kunsthars dat tegen het gehemelte past in de bovenkaak of tegen de binnenzijde van de kaak (naast de tong) in de onderkaak. Een frameprothese is gemaakt van metaal, zit steviger in de mond en heeft een mooiere pasvorm. Steunankers wordt als het ware ‘gegoten’ om uw eigen tanden en kiezen heen.

Plaatprothese Implantologie Drenthe

Plaatprothese

Vaak wordt voor deze oplossing gekozen omdat de rest van het gebit in een te slechte gezondheid is om andere gebitsvervangingen aan te verankeren of naast te plaatsen. Aan het kunstharsplaatje dat tegen het gehemelte past worden de vervangende tanden en kiezen aangekoppeld. Het geheel is makkelijk uitneembaar. Dit moet zeker na elke maaltijd even uitgenomen worden om het af te spoelen en te poetsen. Doordat er makkelijker voedselresten onder kunnen komen, is het mogelijk schadelijker voor het eigen gebit als men geen goede mondhygiëne heeft.

Goedkoop maar niet voor de lange termijn

Een plaatprothese is de goedkoopste maar niet de beste oplossing voor uw missende tanden en kiezen. Wilt u uw eigen tanden en kiezen nog zo lang mogelijk behouden, dan kunt u beter niet voor deze oplossing kiezen. In het begin is het de goedkoopste oplossing, maar op de langere termijn verslechteren ook uw resterende tanden. Daardoor is deze goedkope oplossing op de lange termijn de duurste. Soms kan deze toch nuttig zijn, bijvoorbeeld als noodvoorziening.

Frameprothese

Een frameprothese is een gedeeltelijke prothese die meerdere tanden en/of kiezen vervangt. Een frameprothese is van metaal en wordt met haakjes verankerd aan de naastgelegen tanden en/of kiezen. Een frameprothese is vormvast en uitneembaar.

Wanneer een frameprothese?

Als u eigen tanden en/of kiezen kwijt bent, en u kiest niet voor een brug of kronen op implantaten, dan is een frameprothese een oplossing.

Frameprothese Implantologie Drenthe v2

Vormvast metaal

Een frameprothese is gemaakt van metaal. Dit materiaal is veel vormvaster en stabieler dan een kunststof plaat. De frameprothese wordt als het ware ‘gegoten’ om uw eigen tanden en kiezen heen. In tegenstelling tot kronen en bruggen zit een frameprothese niet definitief vast. Hij kan dus uit de mond worden genomen en dit is ook noodzakelijk voor de reiniging van het frame en de rest van het eigen gebit. Een frameprothese zit meestal vaster in de mond dan een plaatprothese. Als u alleen nog 6 tanden heeft en de kiezen zijn verloren, dan zit ook een normale frameprothese niet super. Het is dan mogelijk om dit te combineren met implantaten en een kliksysteem.

Combinatie met implantaten

Een frameprothese kan gecombineerd worden met implantaten (drukknopsysteem). Op die manier zijn er minder haakjes in het zicht, wat esthetisch mooier is en zit het geheel nog beter vast tijdens het kauwen. Het blijft echter wel een uitneembare oplossing. Als u echt een vaste oplossing wenst, bespreek dan de mogelijkheden voor een kroon of brug (afhankelijk van het aantal missende tanden/kiezen) op implantaten.