Het plaatsen van implantaten in 1 of 2 fasen.

Het plaatsen van implantaten kan worden uitgevoerd in 1 of 2 fasen. Bij 90% van de gevallen worden de implantaten geplaatst in 1 fase. In sommige gevallen, bijvoorbeeld bij zacht bot, mag het implantaat nog niet veel belast worden in de eerste 12 weken. Dan wordt het implantaat in 2 fasen geplaatst.

Implantaat kronen Implantologie Drenthe

Uitvoering in 1 fase

Het plaatsen in 1 fase houdt in dat er een genezingsdopje (healing abutment) wordt geplaatst die door het tandvlees heen een doorgang houdt met de mondholte.

Het tandvlees wordt tegen het dopje aangehecht. Als de tandarts later bij het implantaat gaat werken om een kroon of prothese te vervaardigen, kan het dopje er eenvoudig afgedraaid worden om een afdruk te maken van het implantaat.

Uitvoering in 2 fasen

Het plaatsen in 2 fasen houdt in dat er een heel laag afsluitdopje op het implantaat komt en het tandvlees eroverheen gehecht wordt. Het implantaat is dan tijdelijk niet zichtbaar en is ‘begraven’ onder het tandvlees. Na ca. 12 weken wordt het implantaat vrijgelegd. Dit is de 2e fase operatie. Meestal een kleine ingreep, wel met verdoving, waarbij met een pons (een rond mesje) een gaatje wordt geponst door het tandvlees er vervolgens het normale, hogere genezingsdopje wordt geplaatst. Dit blijft dan nog 1 week zitten, waarna de kroon of prothese gemaakt kan worden.

In onderstaande video van Camlog is te zien dat het implantaat in 2 fasen wordt geplaatst met later het vrijleggen. 

Algemene tandheelkunde Dental Clinics preventie

Video Camlog