Materiaal van het implantaat; titanium of zirkonium

Implantaten worden al meer dan 30 jaar toegepast en zijn er in allerlei uitvoeringen en vormen geweest. In 98% van de gevallen is het materiaal van het implantaat die geplaatst wordt titanium. De meeste merken komen nu echter ook met Zirkonium implantaten. Lees hier over de verschillen tussen deze twee materialen.

Titanium implantaat

Als basis wordt zuiver titanium gebruikt wat heel vriendelijk is voor het lichaam. Er zijn dan ook niet of nauwelijks allergie├źn van bekend. Het titanium is bewerkt zodat het ruw is aan de buitenkant, wat de botingroei bevordert. Met een speciaal oppervlak reageert het goed met de levende botcellen.

Een goede hechting (osseoïntegratie) vindt plaats na 6 tot 12 weken. De metalen delen liggen 3 mm onder het tandvlees en hiervan is in esthetisch perspectief niks te zien.

Zirkonium implantaat

Zirkonium is een wit keramisch materiaal (metaalvrij) en het meest weefselvriendelijke materiaal dat er is. Keramische oxiden behoren tot de weinige materialen die geen invloed hebben op het immuunsysteem. Ze geleiden geen stroom en elektromagnetische straling. Zirkonium implantaten zijn inmiddels zover doorontwikkeld dat het succespercentage in de buurt komt van titanium.

Dit materiaal kan een uitkomst zijn voor mensen die overgevoelig zijn voor Titanium (wat zelden voor komt) of elektromagnetische straling. De klinische ervaringen voor behandelingen met tanden en kleine kiezen zijn goed, maar achter in de mond en op plaatsen waar veel krachten op komen passen wij dit nog niet toe.

Nadelen van zirkonium

  • Niet toepasbaar in alle indicatiegebieden (minder variatie in lengte en breedte van implantaten)
  • Langere ingroeitijd nodig, twee keer zo lang
  • Implantaten en onderdelen voor de kroon zijn duurder
  • Minder klinische lange termijn ervaring.
  • Moeilijker te verwijderen bij complicaties rond het bovenste deel (risico op breuk is groter)

Voordelen van zirkonium:

  • Meest weefsel en lichaamsvriendelijke materiaal
  • Esthetisch fraaier, bij dun tandvlees minder risico op grijze doorschemering
  • Minder kans op ontstaan van peri-implantitis