Gewoon Gaaf in de praktijk - Veelgestelde vragen

Op 14 maart 2016 zijn we gestart met een nieuwe preventiemethode voor kinderen: Gewoon Gaaf. Lees hier meer over deze methode. Wij kunnen ons goed voorstellen dat deze nieuwe methode vragen oproept. De meest voorkomende vragen hebben we in dit artikel op een rij gezet en beantwoord. Uiteraard kunt u bij vragen ook altijd contact met ons opnemen.

Waarom werken wij met deze methode?

Wij hebben ervoor gekozen om met deze methode te gaan werken omdat wetenschappelijk onderzoek naar deze methode veelbelovende resultaten toont. Wij hechten, onder het motto ‘voorkomen is beter dan genezen’, veel waarde aan zowel preventie als kindertandheelkunde. De Gewoon Gaaf-methode sluit hier perfect op aan, vandaar onze keuze om hiermee te gaan werken. Het doel is om de mondgezondheid van kinderen te verbeteren, waardoor in de toekomst minder ingrepen nodig zullen zijn.

Je kunt er toch niets aan doen dat je een gaatje krijgt?

Een gaatje krijgen overkomt je toch? Dit is niet waar. U kunt gaatjes in het gebit voorkomen. Op het ontstaan van gaatjes in het gebit heeft u zelf veel invloed. Wie goed zijn tanden poetst met fluoridetandpasta, weinig suiker gebruikt en zich houdt aan het maximaal aantal eet- en drinkmomenten van zeven keer per dag, kan gaatjes voorkomen en zijn gebit dus gewoon gaaf houden.

Vanaf welke leeftijd moet ik mijn kind meenemen?

Wij raden aan om uw kind meteen vanaf het moment dat het eerste tandje doorbreekt mee te nemen naar de praktijk. De tandarts of mondhygiënist legt uit hoe je het kindergebit het beste kunt verzorgen. Ook leer je al vroeg de juiste voedings- en poetsgewoonten voor je kind. Als je kind op jonge leeftijd in de mondzorgpraktijk komt, krijg het bovendien voldoende gelegenheid te wennen en raakt het vertrouwd met de omgeving en de medewerkers. Zo kan tandartsangst op latere leeftijd worden voorkomen.

Hoe vaak moet mijn kind terugkomen in de praktijk?

Dit wordt door de tandarts of mondhygiëniste bepaald aan de hand van een aantal risicofactoren. Hoe hoger het risico, des te eerder de mondzorgverlener uw kind graag terug wil zien in de praktijk. Dit risico is afhankelijk van verschillende factoren, bijvoorbeeld de mate van zelfzorg van ouder en kind, de mate van doorkomende tanden en kiezen en de cariësontwikkeling. De tandarts of mondhygiëniste vertelt u hier graag meer over. Het doel van deze methode is uiteindelijk juist dat uw kind minder vaak terug hoeft te komen in de praktijk, omdat er minder ingrepen nodig zullen zijn.

Wat wordt er van mij als ouder verwacht?

Als ouder heeft u een belangrijke rol bij de mondverzorging en -gezondheid van uw kind. Kinderen tot ongeveer 10 jaar maken hun tanden en kiezen nog niet echt goed schoon, daarom wordt geadviseerd om de tanden en kiezen bij kinderen tot die leeftijd ten minste één keer per dag na te poetsen, ook als elektrisch wordt gepoetst. Maar er wordt bijvoorbeeld ook een maximaal aantal van zeven eet- en drinkmomenten per dag geadviseerd. De tandarts, mondhygiëniste of preventie-assistent geeft u graag tips over de mondverzorging van uw kind.

Hoelang duurt deze methode?

De methode is een traject voor kinderen van 0 t/m 17 jaar en duurt dus in principe ook totdat uw zoon/dochter de leeftijd van 18 jaar bereikt. Ook hierna blijft er uiteraard veel aandacht voor preventie en de mondgezondheid van het gebit, maar dit valt niet meer onder de Gewoon Gaaf-methode.

Hoeveel ‘kost’ deze nieuw methode mij? (tijd en geld)

Tandartskosten (met uitzondering van orthodontie) voor iedereen onder de 18 jaar vallen onder de basisverzekering, zo ook de Gewoon Gaaf-methode. De methode vraagt wel extra tijd en aandacht voor de mondverzorging van uw kind. Bovendien kan de tandarts of mondhygiëniste u en uw kind, indien nodig, verzoeken om wat vaker terug te komen in de praktijk. Maar het uiteindelijke doel is juist dat uw kind minder vaak naar de praktijk hoeft te komen en dat er in de toekomst aanzienlijk minder ingrepen nodig zullen zijn.

Wat levert het mij en mijn kind op?

De methode leidt tot een goede mondgezondheid van uw kind, waardoor er in de toekomst aanzienlijk minder ingrepen nodig zullen zijn en uw kind minder vaak een bezoek hoeft te brengen aan de tandartspraktijk. Bovendien kan het vroegtijdig bezoeken van de tandarts met uw kind eventuele angst voor de tandarts op latere leeftijd voorkomen.

Ben ik verplicht om deel te nemen aan Gewoon Gaaf?

Nee, deelname is geheel vrijblijvend. Ook wanneer u niet deelneemt aan Gewoon Gaaf wordt de mondgezondheid en mondverzorging van uw kind uiteraard goed in de gaten gehouden door uw tandarts. Echter gebeurt dit bij Gewoon Gaaf gestructureerd volgens het Gewoon Gaaf-stappenplan en ligt er net iets meer nadruk op preventie.

Gewoon Gaaf, Nexø-model, NOCTP-methode?

Wat is het verschil? De officiële naam van deze preventiemethode is NOCTP-methode (afkorting van Non-Operative Caries Treatment and Prevention). Gewoon Gaaf is de naam die het Ivoren Kruis heeft gegeven aan de methode. De methode is afkomstig uit Nexø, een stad en voormalige gemeente op het eiland Bornholm Denemarken, vandaar dat de methode ook wel bekend staat als Nexø-model. Het zijn dus drie verschillende benamingen voor dezelfde methode. Bij Centrum Mondzorg Rolde gebruiken wij de naam van het Ivoren Kruis: Gewoon Gaaf. Deze naam is net wat makkelijker te onthouden dan NOCTP of Nexø.

Hoe kan mijn kind deelnemen aan deze methode?

Alle patiënten van Centrum Mondzorg Rolde van 0 t/m 17 jaar kunnen deelnemen aan deze methode, dus ook kinderen met een prima gebit. Vraag ernaar bij uw behandelaar, hij/zij geeft u graag meer informatie. Deelname is geheel vrijblijvend, u kunt uiteraard ook altijd op een later moment aangeven alsnog mee te willen doen met de methode.

Indien u een vraag heeft die nog niet is beantwoord, vragen wij u om contact met ons op te nemen. Wij beantwoorden deze graag.