Een kroon op uw implantaat laten plaatsen

Nadat uw implantaat geplaatst is kunt u een kroon op uw implantaat laten plaatsen. Wanneer tanden of kiezen niet verloren zijn gegaan kan er een kroon op een natuurlijke tand of kies worden geplaatst. Wanneer er wel sprake is van een verloren tand of kies kan er een kroon op een implantaat worden bevestigd.

Een kroon op een natuurlijke tand of kies

Een kroon op een natuurlijke tand/kies is een kapje van metaal en/of porselein dat precies over een afgeslepen tand of kies past. Het kapje zit op de tand of kies vastgelijmd. Door een kroon krijgt de tand of kies zijn oorspronkelijke vorm en functie weer terug. Het kan ook een oplossing zijn als u uw eigen tanden niet mooi vindt.

implantaatkroon kleine kies bovenkaak 3

Een kroon op uw implantaat

Als er 1 tand of kies verloren is gegaan, dan kan deze worden vervangen door een implantaat. Het implantaat is niets anders dan een nieuw fundament, de wortel. Het deel wat uiteindelijk zichtbaar is in de mond. Waar het resultaat om gaat is: de implantaatkroon.

De implantaatkroon wordt geheel individueel gemaakt en aangepast aan de hoogte, vorm en kleur van uw eigen gebit. Op die manier wijkt het zo weinig mogelijk af van uw eigen tanden/kiezen die er naast staan. Het is de mooiste vervanging voor een verloren gegane tand of kies. Qua functie en esthetiek doet het niet onder voor een natuurlijke tand of kies.

De kroon wordt op het implantaat verlijmd via een tussenopbouw (abutment) die erop geschroefd wordt, of rechtstreeks op het implantaat verschroefd. Dit is afhankelijk van de positie van het implantaat, direct verschroeven heeft de voorkeur. Het onderste deel van de implantaatkroon valt in de speciaal ontworpen verbinding of connectie van het implantaat, deze past maar op 1 manier in het ‘slot’. Via een intern schroefdraad in het implantaat wordt de schroef die het geheel op de plek houdt vastgezet. Vervolgens wordt de schroefopening aan de bovenkant netjes opgevuld met composiet, een tandkleurig vulmateriaal.

Verloop van de behandeling

Voor het maken van een kroon op een implantaat zijn meestal twee afspraken nodig. Hieronder kunt u meer zien en lezen over het verloop.
 

Dit is een scan van de zijkant van het gebit als de er dichtgebeten wordt. Zodoende kunnen we exact de ruimte bepalen waarbinnen de kroon gemaakt wordt. Door een hele scan te maken van het gebit, kunnen we het ontwerp mooi symmetrisch maken met de andere kant en sluit de vorm van de kroon optimaal aan bij het tandvlees en de tegenoverliggende kaak.

Het digitaal afdrukken met een zogenaamde ‘intra-orale scanner’ is een stuk comfortabeler dan de vroeger gebruikte methode van het maken van gebitsafdrukken (het ‘happen’ met afdrukpasta, en vervolgens uitgieten in een gipsmodel). Daarnaast verloopt het digitale werkproces sneller, nauwkeuriger en milieuvriendelijker.

2. Passen en plaatsen van de kroon op het implantaat

Twee weken later is de implantaatkroon klaar om gepast te worden. In veruit de meeste gevallen is alles in orde, hoogte, kleur en pasvorm. Als we (behandelaar en patiënt) beiden tevreden zijn, wordt de implantaatkroon geplaatst. Als er nog een aanpassing nodig is, dan wordt er een extra afspraak ingepland. In de meeste gevallen wordt de kroon op het implantaat verschroefd en wordt het schroefgat netjes opgevuld (zie afbeeldingen). Op deze manier blijven we flexibel en kan, als het nodig mocht zijn, de kroon relatief eenvoudig worden verwijderd. Direct na plaatsing van de kroon op het implantaat krijgt u uitleg over het onderhoud.

3. Nazorg en controle

Na 4 tot 6 weken wordt de eindcontrole gedaan. Lukt het met schoonhouden? Zijn er nog gewenningsproblemen? Tevens wordt er nog een ‘nulmeting’ gemaakt bij het tandvlees om dit te kunnen te vergelijken met het resultaat op lange termijn.

Aantal geplaatste kronen op implantaten

1498


Implantaat-
kronen