Implantaten laten plaatsen

Mist u tanden of kiezen? De implantaten van Implantologie Drenthe bieden uitkomst wanneer u opzoek bent naar een eenvoudige en pijnloze behandeling. Bij Implantologie Drenthe hebben we veel ervaring met implantologie op maat. Dankzij de plaatselijke verdoving voelt u niets.

Het plaatsen van een implantaat

Een implantaat kunt u het beste vergelijken met een kunstwortel. Deze is gemaakt van titanium of zirkonium en wordt in het kaakbot aangebracht. In enkele weken tot maanden hecht het bot zich aan het implantaat. Hierop kan een kroon, brug of kunstgebit worden vastgezet. Het resultaat is supersterk, duurzaam, zeer natuurgetrouw en voelt volkomen normaal aan. Implantaten hebben een lengte van 4 tot 16 mm (meestal 10), geheel afhankelijk van de positie in de mond en de beschikbare hoeveelheid bot in de mond. 

Verschillende vormen van implantologie:

 • Kroon of Brug:
  Indien u een vaste oplossing in de mond wenst voor missende tanden en/of kiezen, dan kunnen implantaten hiervoor de basis zijn. Op de afbeeldingen hiernaast worden voorbeelden getoond.

 • Frameprothese:
  Ter verankering of versteviging van een frameprothese. Een frameprothese kan deels worden bevestigd aan uw resterende eigen tanden en/of kiezen, maar kan soms toch gemakkelijk loskomen bij het eten. Het kan een mooie oplossing zijn om in combinatie hiermee een implantaat te plaatsen, zodat het frame heel vast in de mond ligt.

 • Klikgebit:
  Een zeer veel toegepaste vorm is het aanbrengen van implantaten ten behoeve van een loszittend kunstgebit. Alle informatie hierover vindt u op onze tandtechniekpagina.

Dit zijn de merken voor implantaten bij Implantologie Drenthe

Er zijn zeer veel merken voor implantaten op de markt, die zeker niet allemaal goed zijn. Voor u als patiënt is het vaak niet duidelijk wat u krijgt als een implantaat bij u wordt geplaatst. Bij Implantologie Drenthe vertellen we u graag welke merken we gebruiken.

A-merk implantaten

Soms zijn patiënten geneigd om te kiezen voor een goedkope aanbieder en krijgen vervolgens een inferieur implantaat. Wij gebruiken uitsluitend twee A-merk implantaten van zuiver titanium waar veel wetenschappelijk onderzoek naar is gedaan en die al vele jaren worden toegepast in zowel binnen- als buitenland. De kosten en garanties van beide systemen zijn in principe gelijk, maar sommige patiënten geven de voorkeur aan een bepaald merk. Daarnaast gebruiken we het zirkonium implantaat van een derde merk (hier volgt een afbeelding van de Zirkonium implantaat)

Neodent Zi

Straumann

Sinds 2007 werkt de implantoloog met het merk Straumann. Het is een zeer bekend en degelijk Zwitsers implantaatsysteem wat in Nederland ook één van de meest gebruikte systemen is. Ze maken implantaten die geschikt zijn voor alle indicaties, van klikprothese tot een vaste implantaatbrug.

Voor de diverse indicaties zijn diverse implantaattypes beschikbaar. De implantoloog kijkt welk type implantaat voor uw situatie het meest geschikt is. Op www.straumann.com & hun patiëntenwebsite vindt u diverse informatie en achtergronden in het algemeen over implantaten, aangevuld met animaties en antwoorden op veelgestelde vragen.

Camlog

Sinds 2009 werkt de implantoloog ook met het met Camlog. Dit is een Duits implantaatsysteem wat ook in Nederland goed bekend is en veel gebruikt wordt. Het is fijn om met twee merken te werken. Voor bepaalde gevallen heeft het ene merk net een betere oplossing dan het andere merk. Zo werkt het Camlog systeem fijn bij de directe plaatsingen.

Op de website van Camlog vindt u alles wat u over (Camlog)tandimplantaten wilt weten.

Het Neodent® Ceramic Implant System

 

Ceramic Implant System

 
Het Ceramic Implant System Zi van de firma Neodent is bedoeld voor verschillende uitdagende behandelingen, waarbij de esthetiek nog belangrijker is, bijvoorbeeld bij een hoge lachtlijn (veel tandvlees zichtbaar), waarbij het risico op een donkere doorschemering van het implantaat en opbouw (het deel onder het tandvlees) niet meer aanwezig is. Het biedt de flexibiliteit van een tweedelige connectie gecombineerd met een sterke, verschroefde keramiek-keramiekverbinding.

Met deze metaalvrije oplossing kunnen patiënten onmiddellijk worden behandeld met hoogwaardige esthetiek, dankzij het moderne, natuurlijk ogende, conische ontwerp van het keramische implantaat.

Het abutment, de tussenopbouw tussen het implantaat en de kroon, is ook van Zirkonium. Alleen de schoef die door de binnenkant van de kroon loopt, verbindt het abutment (en de kroon die hierop al verlijmd is) met het implantaat. De schroef is wel van Titanium, omdat dit anders niet kan. De schroef staat niet in directe verbinding met lichaamsweefsel.

Op de website van Neodent Ceramic Implant System vindt u meer informatie over de achtergronden van dit implantaat.

Zirkonium abutment en kroon

Materiaal van het implantaat; titanium of zirkonium

Implantaten worden al meer dan 30 jaar toegepast en zijn er in allerlei uitvoeringen en vormen geweest. In 98% van de gevallen is het materiaal van het implantaat die geplaatst wordt titanium. De meeste merken komen nu echter ook met Zirkonium implantaten. Lees hier over de verschillen tussen deze twee materialen.

Titanium implantaat

Als basis wordt zuiver titanium gebruikt wat heel vriendelijk is voor het lichaam. Er zijn dan ook niet of nauwelijks allergieën van bekend. Het titanium is bewerkt zodat het ruw is aan de buitenkant, wat de botingroei bevordert. Met een speciaal oppervlak reageert het goed met de levende botcellen.

Een goede hechting (osseoïntegratie) vindt plaats na 6 tot 12 weken. De metalen delen liggen 3 mm onder het tandvlees en hiervan is in esthetisch perspectief niks te zien.

Zirkonium implantaat

Zirkonium is een wit keramisch materiaal (metaalvrij) en het meest weefselvriendelijke materiaal dat er is. Keramische oxiden behoren tot de weinige materialen die geen invloed hebben op het immuunsysteem. Ze geleiden geen stroom en elektromagnetische straling. Zirkonium implantaten zijn inmiddels zover doorontwikkeld dat het succespercentage in de buurt komt van titanium.

Dit materiaal kan een uitkomst zijn voor mensen die overgevoelig zijn voor Titanium (wat zelden voor komt) of elektromagnetische straling. De klinische ervaringen voor behandelingen met tanden en kleine kiezen zijn goed, maar achter in de mond en op plaatsen waar veel krachten op komen passen wij dit nog niet toe.

Nadelen van zirkonium

 • Niet toepasbaar in alle indicatiegebieden (minder variatie in lengte en breedte van implantaten).
 • Langere ingroeitijd nodig, een maand langer.
 • Minder klinische lange termijn ervaring.
 • Moeilijker te verwijderen bij complicaties rond het bovenste deel (risico op breuk is groter).

Voordelen van zirkonium

 • Meest weefsel en lichaamsvriendelijke materiaal.
 • Esthetisch fraaier, bij dun tandvlees minder risico op grijze doorschemering.
 • Minder kans op ontstaan van peri-implantitis.
 • Geen prijsverschil meer ten opzichte van titanium.

Het implantaatpaspoort – informatie over uw behandeling

Na de behandeling krijgt u een zogenaamd implantaatpaspoort mee. Hierin staan de gegevens van de behandeling en het implantaat of de implantaten vermeld. Deze heeft u niet nodig als u gaat reizen. Het kan wel van pas komen als u verhuist en de nieuwe behandelaar moet weten welk systeem/merk is gebruikt. De meeste merken hebben hun eigen instrumentarium die nodig zijn om de kroon of prothese te maken.

Bewaar dit paspoort zorgvuldig!

Wilt u meer informatie?

Bekijk ook eens onderstaande pagina's. Bij vragen kunt u altijd contact met ons opnemen.

Ingroeitijd

Ingroeitijd - de genezing bij het plaatsen van implantaten

Het implantaat kan na de plaatsing licht belast worden doordat deze primair goed vast zit. Doorgaans hebben de implantaten een ingroeitijd van 8 tot 10 weken voor de zwaardere belasting.

(Kunst)bot

(Kunst)bot bij het plaatsen van uw implantaat

Als de hoeveelheid bot in uw kaak als gevolg van bijvoorbeeld tandbederf of ontstekingen niet voldoende is, moet er (kunst)bot worden aangebracht om er een implantaat in te kunnen plaatsen. Dit kan op diverse manieren, wij leggen u graag uit wat er mogelijk is.

Directe plaatsing

Een directe plaatsing van implantaat

Bij tanden en kleine kiezen die onherstelbaar zijn afgebroken en geen sprake is van een ontsteking in het kaakbot aan de wortelpunt, kan het implantaat direct geplaatst worden.