Een directe plaatsing van implantaat

Een directe plaatsing van een implantaat kan mogelijk zijn bij tanden en kleine kiezen die onherstelbaar zijn afgebroken en wanneer er geen sprake is van ontsteking. Wanneer er geen directe plaatsing kan plaatsvinden wordt een standaard procedure gehanteerd, waarbij eerst de tand of kies wordt verwijderd en pas na 2 tot 3 maanden later het implantaat op deze plek wordt geplaatst.

Directe plaatsing

Een directe plaatsing kan mogelijk zijn bij tanden en kleine kiezen die onherstelbaar zijn afgebroken. Ook is het van belang dat er geen sprake is van een ontsteking in het kaakbot aan de wortelpunt. In vaktermen noemt men dit ‘immediaat plaatsing, immediate placement of implant after extraction’. Inmiddels hebben we hier de afgelopen jaren veel ervaring mee opgedaan en zeer goede resultaten mee bereikt die vergelijkbaar zijn met de standaard procedure.

De procedure van een directe plaatsing

Tijdens het eerste consult beoordeelt de implantoloog of een directe plaatsing mogelijk is. In één operatie wordt dan zowel de afgebroken tandwortel verwijderd en direct het implantaat geplaatst in het wondje. Omdat de tandkas vaak ovaal van vorm is en het implantaat rond, wordt er kunstbot in de ‘gap’ geplaatst tussen het bot en het implantaat. In dit geval wordt ook vaak in 1 fase geplaatst, waardoor echt maar één chirurgische ingreep hoeft plaats te vinden.

Voordelen van directe plaatsing:

  • Sneller resultaat
  • Het is minder belastend voor de patiënt doordat er minder operaties nodig zijn.
  • Beter behoud van volume van bot en tandvlees

Niet mogelijk bij:

  • Abcesvorming of grote ontstekingen aan de wortelpunt
  • Klikgebitten (anders geen vergoeding mogelijk uit de basisverzekering)
  • Grote kiezen met meerdere wortels

Standaard procedure

De standaard procedure om implantaten te plaatsen is dat eerst de tand of kies die verloren is, wordt verwijderd. Vervolgens herstelt het wondje binnen 3 maanden. Er groeit weer kaakbot in op de plek waar de tandwortels hebben gezeten. De botbreedte en hoogte neemt in volume wel af door het ontbreken van de ondersteunende functie van het bot rond een natuurlijke tand of kies waardoor vaak wat kunstbot moet worden aangebracht tijdens het plaatsen van het implantaat.

Het nadeel van de standaardprocedure is dat het best veel tijd kost voordat de gebitssituatie weer volledig hersteld is.