Ingroeitijd - de genezing bij het plaatsen van implantaten

De genezing bij het plaatsen van implantaten wordt ingroeitijd genoemd. Nadat het implantaat geplaatst is heeft deze een primaire stabiliteit. Zodra het implantaat goed is vastgegroeid spreken we van secundaire stabiliteit.

Doorgaans groeien implantaten in de onderkaak in 8 weken en in de bovenkaak in 10 weken goed vast. In de bovenkaak is het bot iets zachter en minder ‘dicht’. Na de behandeling bepaalt de implantoloog wat de exacte wachttijd is voordat de opbouw (kroon of prothese) gemaakt kan worden.

Hoe werkt het precies?

Implantaten hebben een schroefvorm. De ruimte die geprepareerd (geboord) wordt in het bot is ondermaats. Dit houdt in dat we ca 3,5 mm diameter in doorsnede boren op een gemiddelde lengte van 10 mm. Het implantaat wat daarin geplaatst wordt heeft een diameter van 4,0 mm. Dit is inclusief de schroefwindingen.

Primaire stabiliteit

Het implantaat zit na de hierboven beschreven behandeling primair goed vast (we noemen dit primaire stabiliteit), zodat het licht belast kan worden. De eerste 14 dagen na de operatie gaat het bot zich rond het implantaat ombouwen en zit het iets losser (maar niet merkbaar).

Secundaire stabiliteit

In 6 tot 10 weken groeit het bot tegen het speciale oppervlak van het implantaat aan, waardoor een supersterke verbinding ontstaat. We noemen dit secundaire stabiliteit. Zodra het implantaat goed is vastgegroeid, kan het implantaat ook daadwerkelijk belast worden met trek en duwkrachten, zoals gebeurt wanneer er een kroon of prothese op gedragen wordt.

Algemene tandheelkunde Dental Clinics preventie

Het plaatsen van implantaten in 1 of 2 fasen

Het plaatsen van implantaten kan worden uitgevoerd in 1 of 2 fasen. Bij 90% van de gevallen worden de implantaten geplaatst in 1 fase. In sommige gevallen, bijvoorbeeld bij zacht bot, mag het implantaat nog niet veel belast worden in de eerste 12 weken. Dan wordt het implantaat in 2 fasen geplaatst.

Uitvoering in 1 fase

Het plaatsen in 1 fase houdt in dat er een genezingsdopje (healing abutment) wordt geplaatst die door het tandvlees heen een doorgang houdt met de mondholte. Het tandvlees wordt tegen het dopje aangehecht. Als de tandarts later bij het implantaat gaat werken om een kroon of prothese te vervaardigen, kan het dopje er eenvoudig afgedraaid worden om een afdruk te maken van het implantaat.

Uitvoering in 2 fasen

Het plaatsen in 2 fasen houdt in dat er een heel laag afsluitdopje op het implantaat komt en het tandvlees eroverheen gehecht wordt. Het implantaat is dan tijdelijk niet zichtbaar en is ‘begraven’ onder het tandvlees. Na ca. 12 weken wordt het implantaat vrijgelegd. Dit is de 2e fase operatie. Meestal een kleine ingreep, wel met verdoving, waarbij met een pons (een rond mesje) een gaatje wordt geponst door het tandvlees er vervolgens het normale, hogere genezingsdopje wordt geplaatst. Dit blijft dan nog 1 week zitten, waarna de kroon of prothese gemaakt kan worden.

Video Camlog

In onderstaande video van Camlog is te zien dat het implantaat in 2 fasen wordt geplaatst met later het vrijleggen.